Bitcoin 2009’da olduğundan beri, kripto para birimleri kullanım ve değişim açısından genişlemeyi bırakmadı. Ülkemizde bu tür paranın yasal bir tanımı bulunmamakla birlikte, bireyler veya tüzel kişiler tarafından Avrupa ile aktarılabilen, saklanabilen ve değiş tokuş edilebilen bir değerin dijital temsili olarak kurulmuş ve bir değişim aracı olarak kabul edilmiştir. Değerleri herhangi bir merkez bankası veya kamu sektörü tarafından garanti edilmeyen özel para birimleri olmalarına özen gösterilerek elektronik ortamda işlem görürler.
Türkiye, kripto para birimlerinin en çok işlendiği ülkelerden biridir. Kişisel gelir vergisi ile ilgili olarak, takas veya takas platformları aracılığıyla söz konusu varlıklara yatırım yapanlar, söz konusu para birimlerinin veya müteakip yasal uzlaşma para biriminin değişiminden elde edilen sermaye kazançlarının Gelir Vergisi üzerinde bir etkisi olduğunu bilmelidir.
Hazine’nin iradesi, 2019 ve 2020 yıllarında kendisini ONIF’ten (Ulusal Dolandırıcılık Soruşturma Ofisi) bilgi almakla sınırlayarak, şu anda verimli bir şekilde kontrol edemediği bir olgu etrafında tahsilat sızıntılarını önler. Dijital para birimlerinin satışı, vergi mükelleflerinin hatırlatma mektupları göndermesine olanak tanır. Kripto para işlemlerinden elde edilen kişisel gelirden vergiye tabi gelir elde edilmesi istenebilir. Kripto para yasası dolandırıcılığı önleyecek.
Kripto para birimlerine yatırım yapan yaklaşık dört milyon kişinin olabileceği tahmin ediliyor, bu nedenle ek kontrol önlemlerinin düzenlemesinin 2021 Yıllık Vergi ve Gümrük Kontrol Planında ve yurtdışında elektronik para birimlerini içermesi bekleniyor. Vergi Dolandırıcılığının Önlenmesine Dair Tedbirler Kanununun onaylanması ile yürürlüğe girecek olan kripto paralar hakkında bilgi edinme konusunda özerk bir yükümlülüğün tesis edilmesi olarak ifade edilir.